Skip til primært indhold

Sygehus Lillebælt bekæmper effektivt leverbetændelse

Sygehus Lillebælt har stor succes med at bekæmpe den dødelige sygdom hepatitis C. Opsøgende arbejde er en væsentlig årsag til succesen.

Den bliver betegnet som en lumsk sygdom, fordi man i mange år ikke aner, at man har den i kroppen. Og hvis hepatitis C ikke bliver opdaget og behandlet i tide, kan den føre til skrumpelever, leversvigt og kræft i leveren - og i værste fald koste den sygdomsramte livet.

Men siden slutningen af 2018 har Sygehus Lillebælt i et tæt samarbejde med Odense Universitetshospital - med stor succes - bekæmpet kronisk hepatitis C også kendt som leverbetændelse. Alene i den periode er 340 mennesker i den jyske del af Region Syddanmark blevet behandlet for sygdommen.
- Jeg havde ikke troet, at vi ville kunne behandle så mange på så kort tid. Vi er mega stolte af det, siger overlæge Birgit Thorup Røge fra medicinsk ambulatorium for infektionssygdomme på Kolding Sygehus. Det er ambulatoriet i Kolding, der står for bekæmpelsen af sygdommen på den vestlige side af Lillebælt i regionen.

Bedre, mere skånsom behandling

Hepatitis C er en virus, der smitter gennem blod. Omkring 80 procent af alle smittede er stofbrugere, der har fået smitten overført, fordi de har brugt en kanyle eller andet værktøj, der var inficeret med virussen.

Gennem mange år fandtes der dog ikke nogen god behandling af sygdommen. Den behandling, der var, var ikke særlig effektiv - og var desuden meget langvarig og førte svære bivirkninger med sig. Men i 2014 kom der en ny, meget effektiv medicin – næsten uden bivirkninger - på markedet. Frem til november 2018 var det dog kun et fåtal af de syge, der kom i behandling for sygdommen, som fik den nye medicin, fordi den var ekstremt dyr. Derfor behandlede man kun de sygeste hepatitis C-patienter - nemlig dem der havde udviklet skrumpelever, eller var i umiddelbar fare for at gøre det.

Men den 1. november 2018 åbnede Medicinrådet op for, at alle danskere med sygdommen kunne behandles, fordi prisen på de nye lægemidler til behandling af hepatitis C faldt voldsomt. Prisen er nu mange gange lavere end i 2015.
- Så nu bruger vi den nye medicin, der ikke giver bivirkninger, og som kun kræver behandling i 8 til 12 uger med tabletter. Den medicin kurerer 99 procent af patienterne. Før i tiden skulle de patienter have behandling i 48 uger med både tabletter og indsprøjtninger, og dertil kom et utal af blodprøver og kontroller - og det kurerede i sidste ende kun halvdelen. Så den nye behandling har gjort en kæmpestor forskel, siger Birgit Thorup Røge.

Med den medicin i hånden har personalet på medicinsk ambulatorium for infektionssygdomme i tæt samarbejde med Odense Universitetshospital kunne indlede en større kampagne for at forsøge at eliminere hepatitis C i Region Syddanmark. Og en stor del af kampagnen foregår ude hos stofmisbrugerne på rusmiddelcentrene.

Mange knus som tak

Et udekørende team med speciallæge i infektionsmedicin, ph.d.-studerende Sandra Dröse, i spidsen besøger hver uge ét af de ni rusmiddelcentre i den jyske del af Region Syddanmark, og over tre besøg taler de med brugerne, scanner dem, starter en eventuel behandling op og følger siden op på behandlingen for at se resultaterne af den. Alene på ét rusmiddelcenter førte kontrollen til fundet af 10 tilfælde af hepatitis C blandt i alt 60 misbrugere. De misbrugere er nu sendt i behandling og vil i løbet af få måneders behandling blive raske.
- Det nye er, at vi tager ud i rusmiddelcentrene. Og misbrugerne, som er vi møder derude, er meget glade for tilbuddet om behandling. Det er en gruppe mennesker, der sjældent oplever, at man kommer til dem med tilbud om hjælp. Og jeg har fået rigtig mange knus, når folk har hørt, at de atter er raske, siger Sandra Dröse, der er tilknyttet Odense Universitetshospital.

Et vigtigt element i projektet er en ny priktest, hvor man med et par dråber blod fra en fingerspids kan teste, om misbrugeren er syg eller ej. Personalet på rusmiddelcentrene foretager selv disse test på borgerne, og på den måde er det blevet meget lettere at screene et helt rusmiddelcenter for hepatitis C. Tidligere krævede det en blodprøve på sygehuset i misbrugerens blodkar, som ofte var meget vanskelige at ramme, fordi blodkaret var skadede på grund af lang tids misbrug. Derfor lod mange sig ikke teste og fik derfor ikke behandling, hvis de var syge.

På samme måde kan man nu scanne patienten med en bærbar scanner på rusmiddelcenteret for at få svar på, om han eller hun har begyndende skrumpelever – på grund af hepatitis C. Det kræver heller ikke en vævsprøve som tidligere.

Fakta

  • Hepatitis C er en betændelse i leveren, som skyldes infektion med hepatitis C-virus.
  • 75-80 procent af alle de, som smittes, har ingen symptomer.
  • Hepatitis C er en vigtig årsag til kronisk leversygdom, der opstår hos en del af de smittede.
  • Der udvikler sig en fremadskridende leverskade med skrumpelever og andre komplikationer, som kan ende med et leversvigt efter 20 til 40 år.

KILDE: Sundhed.dk

Kontakt

Søren Hygum Hansen

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


61 62 24 54
APPFWU01V