Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Blodprøvetagning på dit barn

Læs her, hvordan det foregår, når dit barn skal have taget en blodprøve i blodprøveambulatoriet på Kolding Sygehus.

Hvordan foregår prøvetagningen?

Prøvetagningsrummet, hvor Bamse og Kylling og det andet legetøj, venter på et barn.Prøvetageren kontrollerer inden prøvetagningen dit barns navn og CPR-nummer. I aftaler, hvordan det er bedst at sidde for barnet, mens prøvetagningen foregår – oftest sidder mindre børn på skødet af mor eller far. Prøvetageren lægger en stram elastik om overarmen på dit barn, hvorved blodårerne træder tydeligere frem. Prøvetageren ”prikker” i blodåren med en kanyle, som vi kalder en ”sommerfugl” og blodet fyldes i prøveglassene, herefter får barnet vat og plaster over indstiksstedet. Som oftest er besøget i prøvetagningsrummet afsluttet i løbet af 5-10 minutter.


Hvordan forbereder jeg mit barn?

Bamse og Kylling venter på, at der kommer et barn, som vil lege

En blodprøvetagning kan give anledning til, at børn bliver bange og utrygt på grund af den fremmede situation. Der er flere måder, hvorpå du kan hjælpe dit barn:
 

  • Afsæt god tid til prøvetagningen, så der er mulighed for at tage prøverne i barnets tempo.
  • Fortæl dit barn, hvad der skal ske inden I kommer ind i prøvetagningsrummet. Brug neutrale ord, fx kan du sige ”prikke” i stedet for ”stikke” - og husk på, at forældrenes nervøsitet kan mærkes af barnet..
  • Nogle børn kan have glæde af, at indstiksstedet i armen bedøves inden prøvetagning. På apoteket kan du i håndkøb få creme eller plaster, som virker bedøvende, eksempelvis Emla eller Tapin - begge skal sidde i albuebøjningen i 1 time og det er vigtigt at fjerne det 15-20 minutter inden selve prøvetagningen. Der er også mulighed for at få bedøvet indstiksstedet, når I møder op i ”Blodprøver & EKG”. I kan henvende jer ved sekretæren – vær blot opmærksom på, at midlet herefter skal sidde på armen en halv time for at opnå den bedøvende effekt.
  • Ved især mindre børn bliver blodprøvetagningen en bedre oplevelse for dig og dit barn, hvis barnet ikke er alt for træt, fx efter en hel dag i institution.
  • Enkelte blodprøver skal udtages i barnets finger eller hæl. Her er det vigtigt, at hælen eller fingeren ikke er afkølet, da det kan hæmme prøvetagningen. Ved prøvetagning i hæl eller finger er det desværre ikke muligt at bedøve indstiksstedet inden prøvetagningen. 

Siden er sidst opdateret 13-08-2020.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt